У Харкові перестали дорожчати яйця. У Міністерстві аграрної політики та продовольства повідомили, що закупівельні ціни на тендерах на курячі яйця стабілізувалися.
Зростання майже зупинилося 20 жовтня. Тоді середня закупівельна ціна торговими мережами становила 59,6 грн. за десяток. 27 жовтня ціна складає 60,1 грн. за десяток. Виробники відновлюють поголів'я птиці для забезпечення попиту та стабілізації ринку. Заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький повідомив, що орієнтовно до кінця року поголів'я несучок збільшать на 6,5 млн. одиниць, що на 35-40% більше у порівнянні з поголів'ям вересня.
З моменту посадки до старту повноцінного знесення яєць триває 150 днів (п'ять місяців).
“Ми можемо очікувати зниження ціни до економічно обґрунтованої. Ми вийшли на цінове плато, а коли збільшиться поголів'я курей-несучок, очікуємо на зниження ціни”, - заявив заступник міністра.
Яка ціна є економічно обґрунтованою, у міністерстві не повідомляють. Наприкінці літа ціна на яйця у Харкові становила 30-40 гривень за десяток. На початку літа акційні яйця можна було купити за 11-12 гривень за десяток.
“На зростання ціни вплинув сезонний попит, значне скорочення поголів'я курей та падіння виробництва. Через воєнні дії підприємства значно скоротили чи взагалі припинили свою діяльність. Було частково призупинено інкубацію яйця для отримання молодняку птиці”, - пояснюють у міністерстві.
Найбільше падіння виробництва було зафіксовано у квітні 2022 року. Тоді було вироблено 3780 млн. яєць, що на 17,3% менше виробництва у квітні 2021 року (4573 млн штук). У вересні темп падіння знизився, було вироблено 9295 млн яєць, що на 15,7% менше, ніж у вересні 2021 року. З початку вересня 2022 року ціни на яйця зросли із 29,91 грн. за десяток у середньому по країні до 62,01 грн. станом на 27 жовтня. Це є офіційна статистика. Але покупці бачили у магазинах та ціни і на рівні 70-80 гривень за десяток.