У Харкові викрито 47-річного чоловіка, який пропонував військовозобов'язаним чоловікам ухилитися від проходження служби. Таким чином шахрай зібрав 300 тисяч гривень з уклоністів, повідомили у прокуратурі.

Підозрюваний - колишній військовослужбовець, зарахований до військово-оперативного резерву ще в 2019 році. Він розпочав свою злочинну діяльність у січні цього року. Чоловік видавав себе за представника керівного складу медичної установи і обіцяв "клієнтам" допомогти в отриманні висновку про непридатність до проходження служби за станом здоров'я.

Чоловік хизувався своїми зв'язками та стверджував, що може вплинути на лікарів військово-лікарської комісії (ВЛК) для видачі відповідної довідки. Більшість "клієнтів" здійснювали оплату за "послугу" безготівково, переказуючи гроші на особисту банківську картку шахрая.

На даний момент відомо про 9 випадків злочину. Триває розслідування для встановлення повного кола осіб, причетних до цієї оборудки, включаючи "клієнтів" підозрюваного.

Зловмиснику загрожує кримінальна відповідальність за ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом). Йому загрожує позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Наразі, згідно закону про мобілізацію, усі чоловіки у віці від 18 до 60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Хто може отримати відстрочку - читайте у нашому матеріалі.