Служба безпеки затримала у Харкові агента воєнної розвідки РФ - 42-річний безробітний харків'янин наводив російські КАБи на місто та область. Про це повідомив спікер облуправління СБУ Владислав Абдула.

Колаборанта російська спецслужба завербувала дистанційно. У їх поле зору він потрапив через прокремлівські дописи у телеграм-каналах. Там на нього вийшов кадровий співробітник головного управління генштабу збройних сил РФ і запропонував співпрацю.

За вказівкою росіян агент регулярно обходив райони міста і приховано фіксував розташування Сил оборони. Пріоритетними цілями ворога були пункти тимчасового базування ЗСУ, які залучені до бойових дій на Харківському напрямку.

Потім він позначав відповідні координати на гугл-картах та месенджером відправляв "звіт" своєму російському куратору.

Під час обшуків у зловмисника вилучено мобільний телефон, який він використовував для фотографування військових об’єктів та комунікації з російським гру.

Колаборанту повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Наразі йому обрано запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.