Війська РФ стирають Куп'янськ з лиця землі. У місті пошкоджено всі багатоповерхівки та адміністративні будівлі. Про це повідомив голова Куп'янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич, пише "Суспільне".

На початку повномасштабного вторгнення, у лютому 2022 року, війська РФ окупували Куп'янськ. Місто звільнили ЗСУ у вересні того ж року. До війни в місті проживало 27 тис. осіб. Зараз залишається 3,5 тис. жителів.

Росіяни щодня обстрілюють Куп'янськ з артилерії, б'ють КАБами і застосовують FPV-дрони.

Але в місті продовжують працювати кілька магазинів, гуманітарних центрів, одна аптека.

Місцевий житель Анатолій розповів, що під обстріли він потрапляв чотири рази.

"Біля військкомату ледь не вбило... Осколок над головою пролетів. Якраз ходив у військкомат відмічатися. Відзначився... Тільки на сходи вийшов - касета над головою пролетіла. Звик. Я народився і виріс тут. Я з Куп'янська нікуди не поїду. Що буде, те буде", - каже Анатолій.

Ще один місцевий мешканець Сергій допомагає ховати рідних своїх друзів, які виїхали в різні регіони України та за кордон. Разом із дружиною він час від часу їздить пожити до Харкова на кілька днів, але постійно повертається до Куп'янська.

"Раніше їздив куди завгодно. Не ходив у бронежилеті, у мене страху не було. А зараз у мене з'явився страх. Навпаки, кажуть, що звикаєш до цього. А в мене два роки минуло - з'явився страх, то трохи важкувато. Страх звідки з'являється - що, коли ти виходиш на вулицю і нікого немає. Там, де я живу, ціла вулиця, - і я там один", - розповів Сергій.

Власниця місцевого магазину Наталя розповідає, що через обстріли людей у місті стає менше. Під час обстрілів люди ховаються, зокрема, і в магазині.

"Людей запрошуємо, хто є на вулиці, швидко забігають, то тут за стінами стаємо. Не встигаєш ховатися. Минулого тижня мій чоловік тільки ногу через поріг - міномет. Куди сховаєшся? Страшно дуже", - розповідає Наталя.

Сьогодні вранці, близько 5:50, росіяни вкотре обстріляли Куп'янськ

Травми різного ступеня тяжкості дістали шестеро мирних мешканців: три жінки та троє чоловіків. Унаслідок обстрілу пошкоджено щонайменше 15 житлових будинків.

Обстрілюють й інші населені пункти Куп'янського району. Учора, 18 вересня, росіяни вдарили по селу Глушківка. Пошкоджено приміщення ферми. Загинула 54-річна співробітниця. Ще один працівник ферми - чоловік 48 років - отримав поранення.

Фото: Суспільне Харків/Євгеній Гертнер, прокуратура