Останнім часом сублімовані продукти стали користуватися все більшою популярністю у військових, туристів і фанатів активного відпочинку на свіжому повітрі. І якщо раніше така їжа здавалася чимось дивовижним і рідкісним, а її вибір був обмежений, то сьогодні процесу сублімації піддаються практично будь-яка страва й окремі інгредієнти. Що такі сублімати і в чому їхні переваги - розповімо в нашій статті.
Як виробляється сублімована їжа?
Субліматами називають продукти харчування, які зазнали вакуумно-сублімаційного сушіння. Незважаючи на складну назву, у цьому процесі немає нічого страшного або шкідливого. Зазвичай сублімують уже готові страви (бограч, гарнір, м'ясні продукти, пасти, десерти). Вони обробляються за допомогою спеціальної технології, яка включає в себе такі процеси:
експрес-заморожування продукту;
видалення вологи вакуумом.
Після заморозки вода в клітинах продуктів перетворюється на лід, а сушка вакуумом переводить лід у стан пари без термічної обробки. Такий процес забезпечує компактність їжі, а для її приготування достатньо просто відкрити пакет, додати гарячої води і почекати кілька хвилин.
Переваги субліматів
Серед переваг сублімованого харчування відзначають:
компактність і малу вагу - сублімати продаються в невеликих пачках, які легко поміщаються у військових або туристичних рюкзаках;
тривале зберігання - продукти не зіпсуються під час тривалого переходу, у спеці або на холоді;
простота приготування - просто додайте трохи гарячої води і приступайте до вживання їжі;
безпека - у таких стравах відсутні барвники та консерванти.
Більшість дієтологів позитивно ставляться до субліматів, відзначаючи швидке засвоєння такої їжі, а також наявність необхідних вітамінів. Збереження корисних мікроелементів стало можливим завдяки технології сублімації, яка застосовується для свіжих страв.
Широкий асортимент якісних субліматів відомих виробників ви знайдете у військторзі «Гайдамак». Покупку можна зробити в стаціонарному магазині в Києві або на сайті військторгу з доставкою в будь-який регіон України.