Загалом ситуація на півночі Харківської області складається на користь ЗСУ. Такі висновки робить ВВС Україна.

За оцінкою видання, цьому сприяє дозвіл західних країн використовувати іноземну зброю для ударів по російській території вглиб до 100 км. У соцмережах з'явилися кадри ураження складів боєприпасів, пунктів дислокації військ і штабів армії РФ у Бєлгородській і Курській областях.

У районі Вовчанська і Липців російські війська вже тривалий час обороняються, а не наступають. Forbes писав, що у Вовчанську війська РФ зазнають великих втрат. А речник оперативно-тактичної групи "Харків" Юрій Повх заявив, що на агрегатному заводі кілька десятків російських військових потрапили в оточення

Удари насамперед росіяни завдають КАБами. У селі Липці зафіксували, ймовірно, перший випадок використання бомби ФАБ-3000 вагою 3 тонни. Бомба суттєво пошкодила будівлю місцевої лікарні.

ВВС вважає, що в керівництві РФ допускають відхід російських військ із півночі Харківської області. Видання посилається на слова президента РФ Володимира Путіна про те, що Харківський напрямок не є для росіян стратегічним.

Проте запеклі бої на Харківському напрямку тривають. ВВС припустило, що для відтягування резервів ЗСУ з Харківського напряму росіяни останніми тижнями активізувалися біля Куп'янська та Борової. Тут мета РФ, пише ВВС, прорвати оборону біля села Синьківка за 7 км на північний схід від Куп'янська, а також відтіснити українські війська на захід від траси на окуповане Сватове.

Американський Інститут дослідження війни (ISW) підтверджує незначне просування росіян у цьому районі. Але південніше на Лиманському напрямку успіх мають уже ЗСУ. Зокрема, їм вдалося потіснити російські війська в Серебрянському лісництві та біля села Терни, що розташоване на Донеччині неподалік південного адмінкордону з Харківщиною.

Фото - ілюстративне