У побуті харків'яни здебільшого використовують російську та українську мови, а серед релігійних конфесій найпопулярнішими є УПЦ Київського патріархату та ПЦУ. Більша частина харків'ян - це люди низького достатку і лише близько половини дорослих містян має роботу. Такі результати соціологічних досліджень, які у квітні-травні 2024 року провела соціологічна група "Рейтинг" від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Мова

Респонденти могли вибрати кілька варіантів відповіді на запитання: "Якою мовою ви розмовляєте вдома?"

У Харкові на першому місці - російська мова, 84%. На другому - українська, 43%. Серед інших - болгарська, румунська, словацька, польська мови, але їхня частка - менше 1%.

Релігія

Віруючих харків'ян - набагато більше, ніж атеїстів. 40% опитаних заявили, що є парафіянами УПЦ Київського патріархату і ПЦУ, 33% - що вірять у Бога, але не сповідують жодної з релігій, 5% - УПЦ. Також є протестанти, католики, мусульмани та представники інших релігій. Атеїстів - 13%.

Робота

Менше половини харків'ян - 49% - наразі працюють. Показник зайнятості населення - у Харкові один із найнижчих у країні.

16% - це пенсіонери, студенти, домогосподарки. 33% працездатного населення не працює, з них 7% втратили роботу через війну. 

Більшу частину працюючого населення в Харкові становлять люди, які займаються фізичною працею, - 31%. Це характерно для всіх обласних центрів України. 25% - офісні працівники, 13% - самозайняті, 12% - керівники середньої та вищої ланки і 4% - військові.

Матеріальне становище сім'ї

Основна маса харків'ян - це люди низького достатку: значній частині не вистачає грошей навіть на продукти. З тими, кому вистачає на їжу, але не вистачає на одяг, - виходить майже половина опитаних.

  • 21% респондентів заявили, що їм не вистачає грошей навіть на продукти;
  • 27% - купувати одяг уже складно;
  • 29% - щоб купити дорогу річ, потрібно брати гроші в борг;
  • 13% - вистачає на багато що, але купівлю квартири собі дозволити не можуть.

Практично ні в чому собі не відмовляють і можуть робити будь-які покупки в будь-який час лише 9%.


Опитування проводилося в 21 обласному центрі України за винятком тимчасово окупованих територій. Херсон був виключений із вибірки через безпекову ситуацію, яка унеможливлювала особисте опитування. В опитуванні брали участь 16 800 респондентів. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%.