З квітня 2023 по квітень 2024 року на територію Бєлгородської області РФ впали 38 російських керованих авіабомб (КАБ). Такі дані наводить американське видання The Washington Post, із посиланням на внутрішній російський документ.

Ці бомби, ймовірно, були призначені для ударів по Харківській області.

Документ, перехоплений українською розвідкою, містить детальну інформацію про інциденти з КАБами на території Росії. Більшість бомб не вибухнули, але їх виявлення викликало необхідність евакуації та знешкодження.

Експерти пояснюють, що планерні бомби часто дають збій через несправності в модернізованих системах наведення. Це призводить до падіння боєприпасів на території РФ замість запланованих цілей в Україні.

Видання повідомляє про кілька серйозних інцидентів, включаючи вибух у Бєлгороді в квітні 2023 року та пізніші випадки з людськими жертвами. Російська влада в деяких випадках визнавала "випадковий викид" боєприпасів, але частіше звинувачувала українську сторону. Відомо, що чотири бомби впали на Бєлгород, ще сім виявили у передмісті, 11 бомб були знайдені у Грайворонському районі. Та є й такі, які досі не знайшли через "складну оперативну ситуацію".

За оцінками російського телеграм-каналу "Астра", кількість випадково скинутих Росією бомб на власну територію та окуповані райони України може перевищувати сотню лише за останні чотири місяці.

За останні півроку РФ завдала по Харкову та області близько 2 тис. ударів, 750 із них - КАБами, близько 100 - ракетами. Минулого місяця росіяни перше вдарили по обласному центру модифікованими авіабомбами ФАБ-550 та КАБ-250.