РФ уперше використала для удару по Харкову модифіковану КАБ-250 23 червня. Це сталося під час удару по території приватної школи Бойка, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Тож, Росія продовжує модернізувати старі боєприпаси, додаючи до них нові технології. КАБ-250 тепер має крила та GPS-модуль, що підвищує її точність та дальність дії. За словами Синєгубова, Харків РФ використовує як полігон для випробування цих модифікацій.

КАБ-250 з УМПК (керована авіаційна бомба з уніфікованим модулем планування та корекції) - це радянська бомба, яка має довжину 3,2 м і важить 256 кг. Її бойова частина становить 166 кг від загальної маси, з яких 91 кг — осколково-фугасна вибухова речовина. Російські джерела стверджують, що її кругове імовірне відхилення становить від 3 метрів до 5 метрів. Бомба має помітну яйцеподібну форму і була інтегрована в літак Су-34.

Голова ХОВА підкреслив, що використовувати ракетні системи ворогу стає дедалі складніше через їх вартість й навів такі приклади:

  • "Калібри" коштують близько 10 мільйонів доларів;
  • С-400 - приблизно 2 мільйонів доларів;
  • С-300 - до 500 тисяч доларів.

При цьому, ціна модифікованих снарядів набагато нижча. УМПБ Д-30, який РФ вперше застосувала по Харкову 27 березня 2024 року, коштує близько 100 тисяч доларів.

УМПБ Д-30 - це універсальний міжвидовий планувальний боєприпас діаметром 30 см і загальною масою 250 кг. Його називають дешевим аналогом крилатої ракети або спрощеним аналогом російської ракето-бомби "Грім-1Е". Він летить на відстань до 90 км. Детальніше про УМПБ Д-30 - у нашому матеріалі.