Харківську область атакує сарана. Її труять спеціальними препаратами з дронів. Про це Українському Радіо Харкова повідомила начальниця управління фітосанітарної безпеки та контролю рослинності Держпродспоживслужби в Харківській області Світлана Твердохліб.

Сарану виявили 22 червня на території Зміївської ТЕС Слобожанської громади. За даними Держпродспоживслужби, комахи поширилися на територію 100 га.

Світлана Твердохліб каже, що це дуже велика територія: сарана є небезпечним шкідником, який поїдає зелену масу, зокрема й посіви сільгоспкультур, і за добу може знищити рослини на площі близько 200-300 метрів.

25 червня було в Слобожанській громаді ухвалили рішення про введення зони захисту рослин. З 28 червня приступили до ліквідації сарани.

За даними Твердохліб, фахівці обробили близько 100 га, але виявили осередки сарани за межами цієї території, тому 2 липня ухвалили рішення додатково обробити ще 150 га.

"Загроза для посівів дуже велика поки що залишається. Насамперед треба локалізувати та ліквідувати сарану, яка є в наявності", - сказала Світлана Твердохліб.

В інших громадах Харківської області сарану цього року не виявляли. 

Куди звертатися, якщо виявили сарану?

Якщо хтось виявив сарану, слід негайно звертатися на гарячу лінію обласної Держпродспоживслужби за телефоном (057) 725-19-00.

Сарана - це кілька видів комах сімейства саранчових. Ці комахи здатні утворювати великі зграї чисельністю до сотень мільйонів особин і мігрувати на значні відстані. Довжина тіла сарани коливається від 1 см у лугової сарани до 10 см у пустельної сарани. Сарана живе від 8 місяців до 2 років. Ця комаха здатна завдати значної шкоди рослинництву.