Село Липці в Харківській області, наступ на яке Росія вдруге почала у травні 2024 року, зараз виглядає порожнім і майже знищеним, пише "Думка".

З 25 червня 2024 року в'їзд цивільних до Липців, Борщової та Слобожанського закритий після трагічного інциденту з подружжям, яке загинуло від підриву на протитанковій міні.

Російські війська почали наступ на півночі Харківської області 10 травня 2024 року. У перші дні їм вдалося просунутися до села Липці, яке розташоване за 10 км від україно-російського кордону. Українська армія стабілізувала ситуацію приблизно за два тижні, зупинивши ворога й не давши йому просунитися у глиб області. При цьому росіяни захопили у Липецькій громаді 6 сіл.

Серед значних пошкоджень - удар по місцевій лікарні, яку росіяни атакували важкою авіабомбою. Поліція Харківської області регулярно відвідує населені пункти громади для надання допомоги, евакуації мешканців та фіксації воєнних злочинів.

В Липцях зруйновано дві школи, багатоповерхові будинки, магазини та адміністративні будівлі. Незважаючи на це, над будівлею сільської ради майорить український прапор.

Станом на ранок 2 липня в Липцях залишалося 17 мешканців, у Слобожанському - 27, у Веселому - 15. Поліція продовжує евакуацію, хоча деякі жителі відмовляються покидати свої домівки.

Фото: "Думка"