Служба безпеки України заочно оголосила підозру екс-меру Вовчанська Харківської області, який активно співпрацював з російськими окупаційними силами. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

У листопаді 2020 року мером Вовчанська було обрано Анатолія Степанця від "Опозиційної платформи - За життя".

Степанець родом із села Білий Колодязь Вовчанської громади. Понад 20 років служив у прикордонних військах. У 2003-2004-му працював у Вовчанській райдержадміністрації, у 2010-му очолив Вовчанську районну раду. У 2020 році він переміг на виборах мера Вовчанська.

Під час окупації Вовчанська 67-річний чоловік очолив так зване "Вовчанське територіальне управління тимчасової цивільної адміністрації". На цій посаді він організовував роботу окупаційної влади, закликав місцевих жителів до колаборації та здійснював виплати населенню в російських рублях.

Крім того, колаборант регулярно проводив наради з керівниками місцевих підприємств, узгоджував з російськими військовими дозволи на пересування громадян та записував пропагандистські відеозвернення для соцмереж.

Під час звільнення Харківщини підозрюваному вдалося втекти, він наразі переховується від правосуддя.

За інформацією прокуратури, втікши до Бєлгородської області РФ, зрадник встиг дати інтервʼю ворожим ЗМІ. Він подякував РФ за те, "что его приняли как родного". А також сказав: "Я считаю своей родиной Харьковскую область в составе РФ". Крім того, не залишився підозрюваний і осторонь кремлівської пропаганди, додаючи тези про "один братский народ и просветление в головах украинцев".

Колаборант неодноразово змінював свої погляди. Ще 4 березня 2022 року він розповідав про те, що не підтримує Росію: "Коли зайшли, відібрали прапор з кабінету та зняли з міськради. Але серце ж в мене не вирвали й совість не забрали. Ми були й лишаємося проукраїнськими", - казав Степанець.

СБУ інкримінує колишньому посадовцю державну зраду, колабораційну діяльність та виправдовування збройної агресії РФ проти України. Санкція статей передбачає покарання до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.