Харківський академічний драматичний театр, який раніше носив ім'я російського поета Олександра Пушкіна, може отримати нову назву. Депутати профільної комісії Харківської обласної ради підтримали ініціативу щодо присвоєння закладу імені Григорія Квітки-Основ'яненка, видатного українського письменника і драматурга XIX століття. Про це пише "KHARKIV Today".

Ініціативу також підтримали Інститут національної пам'яті, громадські організації, почесні громадяни Харкова та понад 80% опитаних глядачів.

У 2022 році депутати обласної ради перейменували театр. Зі старої назви "Харківський академічний російський драматичний театр ім. О. C. Пушкіна" прибрали слова "російський" та "ім. О. C. Пушкіна". У березні цього року в театрі повідомили, що всі вистави будуть давати українською мовою.

Зараз доля назви театру залежить від швидкості розгляду питання депутатами обласної ради. Протягом двох місяців мають відбутися громадські слухання та круглі столи. Остаточне рішення щодо перейменування має бути затверджене на сесії Харківської обласної ради. Дата голосування поки не визначена. Ймовірно, що ХАДТ отримає нове ім'я не раніше осені 2024 року.

Ініціатива перейменування виникла в самому театральному колективі. Режисерка театру Ольга Турутя-Прасолова розповіла, що думку про необхідність перейменування театру вона висловлювала ще до повномасштабного вторгнення.

Вибір на користь Квітки-Основ'яненка не випадковий. Він вважається першим харківським драматургом, чиї п'єси досі популярні в театрах по всій Україні. Примітно, що досі жоден театр в країні не носив його ім'я.

Керівництво театру також анонсувало плани щодо проведення фестивалю, присвяченого творчості Квітки-Основ'яненка, що може стати значною культурною подією для міста та регіону.

Зараз у театрі готують три прем'єри.