У Харківській області збільшилася сіра зона, але росіяни не захопили нову територію в Куп'янському районі, розповів голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, пише "Суспільне".

За словами голови ХОВА, кількість населених пунктів у Харківській області, які перебувають під окупацією, не змінилася з осені 2022 року: їх 29. Жодних втрат населених пунктів у ЗСУ немає.

Російське командування намагалося організувати наступ на Куп'янсько-Лиманському напрямку і зібрало тут значні сили: 100 тисяч військових, більше ніж 900 танків, приблизно 1000 арторудій і РСЗВ. За оцінкою Міністерства оборони України, серед основних цілей РФ - відновити втрачені позиції і відтягнути частини ЗСУ з інших напрямків. 

Війська РФ зазнали великих втрат, тому знизили інтенсивність штурмових дій і кількість обстрілів позицій ЗСУ. 

Водночас Синєгубов повідомив, що російське командування формує нові штурмові підрозділи. 

"Ми чітко розуміємо, що куп'янський напрямок у них залишається в пріоритеті", - сказав Синєгубов.

За оцінкою губернатора, ситуація важка, але контрольована. Тож підстав для масової евакуації з Куп'янської громади поки що немає, але тим, хто бажає евакуюватися, нададуть житло, їжу, фінансову та іншу допомогу в Харкові або інших регіонах. Про те, як евакуюватися з Куп'янська - у нашому матеріалі.

Важка ситуація і на Лиманському напрямку, де щодня тривають бої. Звідси в разі прориву російські війська можуть наступати на Борову і далі в Харківську область. Однак успіхів у військ РФ немає. ЗСУ повністю контролюють ситуацію і на цій ділянці.

Також Синєгубов заявив, що у ЗСУ є резерви, які будуть використані в разі загострення обстановки.