Колишнього ректора одного з харківських вишів спіймали на розкраданнях фондів заробітної плати на суму понад 14 млн грн. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

За даними слідства, колишній ректор університету організував схему розтрати бюджетних коштів. До неї він залучив директора і виконроба будівельної фірми, яка проводила ремонт у виші.

На вакансії у виші зараховувалися "мертві душі", які фактично не виконували своїх службових обов'язків, але їм щомісяця нараховували заробітну плату та премії. Таким чином було зараховано 9 осіб, серед яких були родичі та знайомі організаторів схеми.

Потім директор і виконроб знімали гроші із зарплатних банківських карток фіктивних робітників вишу. Певні бонуси від цієї оборудки отримували й "мертві душі": їм нараховувався страховий стаж.

Схема функціонувала з 2017 до 2023 року, коли один з її організаторів перебував на посаді спочатку в.о. ректора, а потім ректора харківського вишу.

За даними прокуратури, незаконна схема діяла з 2012 по 2023 роки. За цей період у головного фігуранта кілька разів змінювалися посади в університеті. Із 2012 до 2018 року він був проректором із науково-педагогічної роботи, із 2018 до 2023 року - ректором, а з травня 2023 року його призначили на посаду першого проректора вишу. Наразі суд відсторонив його від посади. 

Загальна сума завданих державі збитків становить близько 14,3 млн грн.

Трьом організаторам оборудки - колишньому ректору, керівнику та виконробу приватної фірми - повідомлено про підозру за ч. 4 і ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (розтрата майна, вчинена в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У Національному аерокосмічному університеті ім. М. Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" повідомили, що днями працівники поліції та СБУ провели слідчі дії у виші. Співробітники університету сприяють правоохоронцям, ідеться в заяві. З 2018 по 2023 роки ректором цього вишу був Микола Нечипорук.