Колаборант допомагав росіянам розкрадати українське зерно на окупованій частині Харківщини. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

40-річний мешканець Куп'янська, який до повномасштабного вторгнення працював у місцевому підрозділі великої української аграрної компанії після окупації частини Харківщини погодився обійняти так звану посаду "и.о. начальника отдела Управления сельского хозяйства и продовольствия Военно-гражданской администрации Харьковской области" окупаційної влади.

На цій посаді зрадник сприяв розкраданню українського зерна з місцевих елеваторів та його вивезенню до Росії. Він також керував роботою захоплених сільгосппідприємств, погоджував звіти про їхню діяльність та агітував місцевих фермерів перереєструвати бізнес за російським законодавством.

Чоловік розподіляв обов'язки між співробітниками відділу, організовував виплату зарплат у російській валюті та виконував інші адміністративні функції в інтересах окупантів.

Перед контрнаступом українських сил у 2022 році колаборант втік з Куп'янського району разом з російськими військами. Наразі він переховується на непідконтрольній Україні території.

СБУ заочно повідомила йому про підозру за ст. 111-1 ч. 5 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Наразі тривають заходи щодо встановлення його місцезнаходження та притягнення до відповідальності.