Нардеп-харків'янин Андрій Одарченко незаконно виїхав за кордон, повідомили в прокуратурі.

Одарченко став депутатом Верховної ради 2019 року від партії "Слуга народу". У парламенті він був членом Комітету з антикорупційної політики.

Одарченка обвинувачують у спробі дати хабар біткойнами в еквіваленті 50 тис. доларів Мустафі Найєму, коли той був головою Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури. Правоохоронці стверджують, що нардеп хотів підкупити Найєма, щоб той сприяв виділенню грошей на відбудову Державного біотехнологічного університету в Харкові (2021 року Одарченка було обрано ректором цього вишу, але дію контракту зупинено на час виконання Одарченком депутатських повноважень).

У листопаді 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) застосував до Одарченка запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави в сумі 15 млн грн. Після внесення застави нардеп вийшов на свободу. 

18 вересня 2024 року Одарченко не з'явився на засідання ВАКС і був оголошений у державний і міжнародний розшук

На черговому засіданні ВАКС прокурорка розповіла, що 19 вересня водій Одарченка повідомив таке: за два дні до того нардеп попросив водія висадити його в центрі Києва. Він віддав водієві свої мобільні телефони, попросивши поставити їх удома на зарядку, і сказав, що сам дістанеться пішки до Верховної Ради і назад. Після цього водій не зустрічався з Одарченком і не зв'язувався з ним. За даними прокурора, три телефони Одарченка зберігаються у водія.

Суддя повідомила, що Одарченко втік до Румунії. Він перетнув кордон у районі населеного пункту Красноїльськ Чернівецької області за межами пропускного пункту і попросив у Румунії притулку.

Оскільки Одарченко виїхав за кордон, співробітниця Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) внесла клопотання про стягнення внесеної ним раніше застави на користь держави і про взяття Одарченка під варту. Суд ці клопотання задовольнив.