Через тимчасову часткову окупацію півдня України, де вирощується більша частина кавунів, збільшення виробничих витрат, складної логістики імпортної продукції, фахівці прогнозують високі ціни на ці баштанні. Про це пише Eastfruit.

"За попередніми прогнозами, на початку продажу вартість кавунів становитиме близько 60 грн/кг. Ближче до кінця літа - 25 грн/кг", - зазначає видання.

У харківських супермаркетах та на ринках кавуни є у продажу. Так, вартість в одному із мережевих супермаркетів – 29.95 грн/кг (кавун з кісточками) та 45.95 грн/кг (кавун без кісточок), а на ринку - від 30 до 40 грн/кг.

Щороку українці споживають 400 тис. тонн кавунів. 150 тис. тонн із них припадало на врожай у Херсонській області, сукупно ще 75 тис. тонн - на Донбас, Миколаївщину та Запоріжжя. Для задоволення попиту Україна змушена буде імпортувати кавуни з Туреччини, Азербайджану та Греції.

Як вибрати смачний кавун

  1. Вибирайте середні кавуни, вага яких не більша за 5-7 кг.
  2. Найсолодші кавуни ті, які не витягнуті, а трохи плескаті. У них зазвичай менше кісточок.
  3. Хвостик кавуна має бути сухим і жовтим – це показово його зрілості. Зелений хвостик говорить про те, що плід ще не дозрів. І навряд чи вже дозріє.
  4. Стиглий солодкий кавун при постукуванні видає глухий звук і тріщить при стисканні.
  5. У гарного кавуна шкірка має приємний глянсовий блиск і жовту пляму на одній із сторін - це те місце, на якому плід лежав на землі при дозріванні.