16 жовтня відбулося засідання Вищого антикорупційного суду (ВАКС) у справі харківського народного депутата Андрія Одарченка, якого підозрюють у дачі великого хабара. Трансляцію засідання опублікували на YouTube-каналі ВАКС.

Андрія Одарченка було обрано до Верховної Ради 2019 року від партії "Слуга народу".

За даними слідства, нардеп хотів підкупити голову Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафу Найєма і пропонував йому хабар у Bitcoin в еквіваленті 50 000 доларів. За це Найєм мав сприяти виділенню грошей на відновлення Державного біотехнологічного університету в Харкові (наприкінці 2021 року Одарченка було обрано ректором цього вишу, але дію контракту призупинили на час виконання ним депутатських повноважень).

Одарченко відправив на криптогаманець Найєма першу частину хабара - 10 000 доларів, після чого нардепа затримали правоохоронці. Затримання відбулося в Києві 21 листопада 2023 року.

22 листопада 2023 року ВАКС заарештував Одарченка з правом внести заставу в розмірі 15 млн грн. Наступного дня Одарченко вийшов зі слідчого ізолятора під заставу.

18 вересня 2024 року Одарченко не з'явився на засідання ВАКС. У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі припустили, що він втік з України. Наступного дня його оголосили в міжнародний розшук. Пізніше у прокуратурі повідомили, що Одарченко незаконно перетнув кордон із Румунією в районі населеного пункту Красноїльськ Чернівецької області за межами пропускного пункту і попросив у Румунії притулку.

10 жовтня Верховна Рада відкликала Одарченка з посади члена Комітету з питань антикорупційної політики.

16 жовтня нардеп узяв участь у засіданні суду по відеозв'язку. Суд розглядав клопотання про зміну йому запобіжного заходу.

Одарченко відмовився повідомити, де він перебуває і як йому вдалося виїхати з України. Він заявив, що виїхав "через небезпеку його здоров'ю".

На запитання, як він перетнув кордон, Одарченко відповів: "Самостійно перетнув".

Також Одарченко заявив, що дати хабар його змусив Мустафа Найєм. Але на запитання: "Коли Найєм просив надати хабар і в якому розмірі?" нардеп відповів, що не пам'ятає. Також він заявив, що не передавав хабар особисто, а попросив переказати гроші третю особу.