Харківського нардепа Андрія Одарченка, який утік за кордон, 10 жовтня виключили з парламентського комітету з питань антикорупційної політики Верховної Ради.

Одарченку - 45 років, він народився в Харкові, закінчив місцевий Інститут громадського харчування, багато років викладав у цьому виші. У 2019 році переміг на виборах до Верховної Ради у 170-му окрузі від партії "Слуга народу".

Нардеп підозрюється у пропозиції хабаря голові Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафі Найєму біткойнами в еквіваленті 50 000 доларів США. За ці гроші Найем мусив посприяти виділенню коштів на відновлення Державного біотехнологічного університету в Харкові (наприкінці 2021 року Одарченка було обрано ректором цього вишу, але дію контракту призупинили на час виконання ним депутатських повноважень).

21 листопада 2023 року Одарченка затримали у Києві, але 23 листопада вій вийшов на свободу під заставу 15 млн грн. Того ж дня Одарченка виключили із партії "Слуга народу". 

18 вересня 2024 року Одарченко не з'явився на засідання Вищого антикорупційного суду (ВАКС) і був оголошений у державний і міжнародний розшук. Після того у прокуратурі заявили, що Одарченко незаконно виїхав до Румунії, де попросив притулку.