ЗСУ за останні два тижні вибили росіян із низки позицій на Харківському напрямку. Про це 18 червня в ефірі "Суспільне. Студія" повідомив командир батальйону ударних безпілотників "Ахіллес" 92-ї ОШБр Юрій Федоренко.

За даними Федоренка, росіяни постійно намагаються повернути втрачені позиції, оперативно поповнюють свої сили й атакують підрозділи ЗСУ.

"Тому бойові дії на поточний момент є надзвичайно насиченими", - констатував військовий.

Щодо Вовчанська Федоренко повідомив, що просування в місті у російських військ немає. Росіяни тут активно застосовують авіацію. За оцінкою Федоренка, у ЗСУ поки що не вистачає засобів ППО, щоб перекрити небо.

Заступник командира батальйону ударних безпілотників "Ахіллес" Олесь Маляревич також повідомив, що за останні кілька днів 92-а ОШБр та інші підрозділи звільнили частину території, яку раніше захопили росіяни. Це стало можливим завдяки правильним тактичним крокам, вважає військовий. ЗСУ зайняли кілька посадок поблизу села Глибоке, а в самому Глибокому за кожен будинок точаться бої. 

"Вони вважали Глибоке своїм, рухалися на Липці, зараз Глибоке під питанням", - каже Маляревич.

Командир 3-го батальйону оперативного призначення бригади "Спартан" Олександр Букатар у телемарафоні розповів, що на Харківському напрямку росіяни застосовують тактику малих груп, але використовують мало техніки та тільки колісну - цивільні "буханки", "Урали" тощо.

Також Букатар повідомив, що війська РФ на лінії зіткнення застосовують три види безпілотників: "Орлан", ZALA і "Суперкам". 

Загалом, за оцінкою Букатара, на Харківському напрямку ЗСУ контролюють ситуацію.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) з посиланнями на різні джерела повідомляли, що ЗСУ змусили російське командування через великі втрати перекидати війська з Донецького напрямку на Харківський.