Війська РФ найближче підходили до Куп'янська на відстань 4 кілометрів. Про це заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов в ефірі телемарафону.

За його оцінкою, небезпека для місцевих жителів зростає щодня, тому їх закликають якнайшвидше евакуюватися. Також евакуація потрібна, щоб не заважати ЗСУ в обороні. 

Зараз у Куп'янську на двох берегах Осколу залишаються майже 3000 людей. До війни було більше 26 тис. Загалом у Куп'янській громаді проживає близько 5 800 людей, з них 2 500 - на лівому березі Осколу (до війни населення Куп’янської громади було близько 95 тис. людей). 

За даними Синєгубова, росіяни намагаються створити плацдарм на лівому березі Осколу та повторно окупувати Куп'янськ-Вузловий.

На лівому березі немає води та світла, відновити критичну інфраструктуру неможливо. Із Куп'янська вже виїжджають комунальні служби та бізнес.

"Якщо брати лівий берег Осколу і взагалі Куп'янська, це приблизно одна п'ята, одна четверта частина цього міста, то там ми вже не можемо відновлювати критичну інфраструктуру. Якщо брати правий берег Осколу, то поки що там наші комунальні служби працюють, однак знову ж таки кожен день знаходження там — це небезпека і для наших ремонтних бригад, і для комунальних служб, і для аптек, і для магазинів тощо. Тому ці служби, ці сервіси так само будуть виїжджати, і вже виїжджають, і оформлюють собі віддалені робочі місця у глибині нашої території", - розказав Синєгубов.

15 жовтня Рада оборони Харківської області прийняла рішення про евакуацію мешканців Куп'янська, а також Куп'янської, Кіндрашівської, Курилівської та Петропавлівської громад.

Повідомити про бажання евакуюватися можна цілодобово за телефоном 0-800-33-92-91.