Влада наполягає на евакуації цивільних з Куп'янська. Начальник Куп’янської міської військової адміністрації Андрій Беседін в ефірі “Суспільне. Студія” повідомив, що зараз у Куп'янській громаді проживає близько 5 800 людей, з них 2 500 - на лівому березі річки Оскол (до війни населення Куп’янської громади було близько 95 тис. людей). 

За словами чиновника, ситуація в Куп’янському районі вкрай складна, і люди мають останній шанс виїхати.

Ускладнення загальної ситуації в районі пов’язано із наступом росіян, регулярними обстрілами і руйнуванням критичної інфраструктури. Війська РФ просуваються до Куп’янська

На лівому березі річки Оскол (Ківшарівка, Купʼянськ-Вузловий, частина Купʼянську) відсутнє енергопостачання, газопостачання, водопостачання. Відновлення зараз - неможливе. За словами Беседіна, підготовка до опалювального сезону у Куп'янській громаді знаходиться в критичному стані через погіршення безпекової ситуації.

На недавній Раді оборони Харківської області прийняли рішення посилити евакуацію з громад району. 17 жовтня з лівого берегу Осколу планують вивезти близько 150 людей.

Загалом же евакуація, за словами Беседіна, триває з серпня 2023-го. З району вже вивезли всіх дітей. Проте, каже Беседін, категорично не хочуть виїжджати пенсіонери: люди відмовляються залишати свої будинки, в яких прожили все життя, не допомагають ні вмовляння родичів, ні попередження влади та правоохоронців.

“На жаль, тенденція не така, як ми хотіли... Ми кажемо про те, що це, фактично, – останній шанс виїхати із території громади в більш безпечні місця”, – каже Беседін.

Регулярно по громаді їздять волонтери та поліцейські, які сповіщають місцевих жителів щодо евакуації. На будинках розвішані листівки із вказівками, як можна виїхати з небезпечних населених пунктів. Найчастіше, зазначив Беседін, люди евакуюються до Харкова, проте будь-який регіон країни готовий прийняти переселенців і надати необхідну допомогу, також від міжнародних організацій люди зможуть отримати одноразову грошову допомогу – 10 800 грн.

Повідомити про бажання евакуюватися можна за цілодобовим номером 0-800-33-92-91.

Фото - ілюстративне