Перезимувати в Куп'янській громаді - неможливо. Про це повідомив голова Куп'янської міської військової адміністрації Андрій Беседін в ефірі "Першого національного".

За словами Беседіна, підготовка до опалювального сезону 2024-2025 років у Куп'янській громаді Харківської області знаходиться в критичному стані через погіршення безпекової ситуації.

Особливо складна ситуація склалася на лівобережжі громади - у селищі Ківшарівка, селищі Куп'янськ-Вузловий та районі Заоскілля. Внаслідок постійних обстрілів там знищено або пошкоджено майже всю критичну інфраструктуру. Проведення відновлювальних робіт наразі неможливе через небезпеку.

Ворог систематично атакує територію громади, використовуючи артилерію, системи залпового вогню, міномети, FPV-дрони та керовані авіабомби. Щодня фіксуються удари по об'єктах енерго-, газо- та водопостачання. Комунальні служби намагаються забезпечувати населення необхідними послугами, але ситуація погіршується з кожним днем.

Незважаючи на небезпеку, в громаді залишається близько 6 тисяч цивільних мешканців. Усі вони відмовилися від обов'язкової евакуації, яка діє з серпня минулого року.

Сьогодні, 15 жовтня, на засіданні Ради оборони Харківської області було прийнято рішення про евакуацію усіх цивільних із 4 громад Куп'янського району, зокрема й із самого Куп'янська.

Місцева влада наголошує на необхідності виїзду до більш безпечних місць, щоб перечекати загострення ситуації та холодну пору року.

Для евакуації розроблено спеціальний алгоритм. Евакуйованим забезпечують житло, соціальні виплати та гуманітарну допомогу. Повідомити про бажання евакуюватися можна за цілодобовим номером 0 800 33 92 91.