Водії відмовляються везти дрова та гуманітарку в прифронтову Дворічну, пише "Суспільне".

До складу Дворічанської громади входить 55 населених пунктів. До війни тут мешкали 16,5 тис. осіб. На початку повномасштабного вторгнення РФ Дворічанська громада була окупована. Частково звільнена у вересні 2022 року. Під окупацією залишаються 27 населених пунктів. Наразі, за інформацією голови Дворічанської селищної військової адміністрації Галини Турбаби, на вільній території залишилося 1044 жителі. У самому смт Дворічна залишилося менше 100 осіб із 3,5 тисяч довоєнного населення, зруйновано понад 70% житлових будинків.

За кілька кілометрів від смт Дворічна проходять бої. Але жителі, що залишилися, виїжджати не хочуть. У громаді почали підготовку до зими. Галина Турбаба заявила, що люди вимагають дров, буржуйок, генераторів. У села передаються генератори для колективного користування, що не завжди знаходить розуміння в людей.

У самій Дворічній, Західному, Фіголовці та Одрадному немає світла. Коли електропостачання зможуть відновити, невідомо.

Виникла проблема із завезенням дров. Водії відмовляються їхати в громаду, бо вона постійно обстрілюється. Аналогічна ситуація і з гуманітарною допомогою.

Влада Куп'янського району оголосила обов'язкову евакуацію з 53-х населених пунктів, зокрема і з Дворічанської громади. Галина Турбаба повідомила, що за останній час виїхали 20 осіб. 

В останній тиждень, каже голова адміністрації, обстрілів стало менше. За прогнозами чиновниці, затишшя може мати тимчасовий характер: можливо, російські війська накопичують сили.