В одному з сіл Зміївської громади Чугуївського району 4 червня домашній кіт зі сказом напав на 6 людей - своїх власників та їх сусідів. Про це повідомили у лабцентрі.

Усім постраждалим призначено антирабічне лікування. Кіт загинув від сказу, діагноз підтверджено лабораторно.

Сказ є смертельним захворюванням. Зараження відбувається під час потрапляння слини хворої тварини в рану або на слизову. Це може статися при укусах і подряпинах. Врятувати людину може тільки своєчасна вакцинація після укусу. У зовнішньому середовищі вірус сказу не стійкий і чутливий до високої температури, сонячних променів, засобів дезінфекції.

Ситуація зі сказом в області з початку 2024 року:

  • зареєстровано 64 випадки захворювання сказом в 23 територіальних громадах усіх районів;
  • найчастіше хворіють коти та собаки - по 26 випадків відповідно;
  • виявлено також 3 випадки у великої рогатої худоби;
  • 9 випадків - у диких тварин, що потрапили в населені пункти.

Від нападів хворих тварин в області вже постраждало 96 людей, які отримують або отримали антирабічне лікування.

Різке зростання кількості випадків сказу серед тварин почалося після 24 лютого 2022 року, коли розпочалося повномасштабне вторгнення РФ. Бойові дії, руйнування населених пунктів, вимушена евакуація людей призвели до того, що багато домашніх тварин опинилися на вулицях без належного догляду та вакцинації. Дикі тварини-переносники сказу також активно поширилися територією через пошкодження їхніх природних екосистем.

Після нападу тварини необхідно негайно промити рану, обробити краї розчином йоду і звернутися до антирабічного кабінету, які працюють в більшості лікарень ОТГ та травмпунктів Харкова.

Наразі заклади забезпечені потрібними препаратами, питання призначення лікування вирішують спеціально підготовлені лікарі. Якщо тварина невідома або зникла, антирабічні щеплення призначаються обов'язково.

Куди звертатися людям після контакту з хворою твариною

У Харкові антирабічну допомогу надають у спеціалізованих травмпунктах за такими адресами:

  • лікарня №26, вул. 23-го Серпня, 23 А;
  • лікарня №18, вул. Краснодарська, 104;
  • лікарня №25, пр. Олександрівський, 122;
  • лікарня №17 (також обслуговує дітей), пр. Героїв Харкова, 195;
  • лікарня №3, пр. Ново-Баварський, 90.

У районах області лікарі-рабіологи приймають постраждалих у центральних лікарнях, первинну допомогу можна отримати в кожному лікувальному закладі.