Суд виправдав мера Мерефи Веніаміна Сітова у справі про отримання хабара у 2014 році. Про це пише "Харківський антикорупційний центр".

58-річний Веніамін Ситов обіймає посаду мера Мерефи з 2010 року.

Ситова обвинувачували у вимаганні у підприємця 40 тис. грн за сприяння в ухваленні рішення міськради про придбання котельні. 

За версією слідства, мер запропонував передати гроші через третю особу. 7 жовтня 2014 року на парковці торгового центру "Таврія" біля станції метро "Маршала Жукова" (зараз - "Палац спорту") підприємець Кравцов передав 40 тис. грн.

Версія Ситова

Ситов своєї провини не визнав. Він заявив, у червні 2014 року на прийом до нього прийшов підприємець (партнер Кравцова), який повідомив, що він є жителем Харкова, працює в Змієві та хоче купити приміщення для кондитерського цеху на території Мереф'янської громади. Ситов перенаправив відвідувача до свого заступника, щоб той показав відповідні варіанти. Через деякий час підприємець знову прийшов до Ситова на прийом: він повідомив, що його зацікавило одне з приміщень, і запитав, якою буде процедура придбання. Йому відповіли, що будівлю продають на аукціоні.

Далі Ситов повідомив, що пізніше він зустрівся вже з Кравцовим, і той зазначив, що готовий інвестувати в громаду близько 40 тис. грн. У той час, за словами Ситова, у громаді необхідно було зробити дитячий майданчик. Також, за даними Ситова, у 2014 році у громади накопичилися борги. Серед тих, перед ким у Мереф'янської міськради був борг, значився один із постачальників, який займається торгівлею будівельними матеріалами. Особисто із Ситовим постачальник познайомився у 2012 році. Він давав у борг Мереф'янській міськраді будівельні матеріали, а наприкінці кожного року з ним розплачувалися. У 2014 році рада довго не могла розплатитися. У жовтні 2014 року цьому постачальнику будівельних матеріалів зателефонував Ситов і запропонував зустрітися в приміщенні міськради. На зустрічі Ситов повідомив, що з'явився інвестор, який хоче виділити гроші на розвиток громади, і дав його мобільний телефон. 

Ситов заявив, що, отримавши 40 тис. грн, постачальник уже не виставляв міськраді борг на цю суму. 

У призначеному місці Кравцов сів у машину постачальника будматеріалів, передав йому гроші, потім попросив набрати Сітова і повідомити, що гроші отримано. Після дзвінка до машини підійшли співробітники поліції.

У суді Ситов заявив, що йому пропонували вирішити питання за грошову винагороду і погрожували родині. За його словами, оперативний працівник неодноразово просив гроші за закриття справи.

Версія Кравцова

Допитаний у судовому засіданні ще у 2015 році Кравцов В. А. повідомив суду, що в липні 2014 року він вирішив зайнятися кондитерськими виробами і підшукував для цього приміщення в Харкові та Харківській області. Від свого знайомого він дізнався, що є покинута котельня, яка може підійти для цих цілей. Він намагався потрапити на прийом до мера Мерефи Ситова, але не застав його на робочому місці. Після цього у 20-х числах серпня або на початку вересня 2014 року Кравцову зателефонував сам Ситов і запропонував зустрітися, щоб вирішити питання щодо оцінки котельні. 25 вересня 2014 року вони з Ситовим зустрілися в районі Холодної гори в Харкові. На момент цієї зустрічі Кравцов не знав, чи проведено оцінку котельні на вул. Озерянській у Мерефі. Кравцов сів в автомобіль до Ситова, і той дістав аркуш паперу, на якому було написано "84 тис. грн" і "126 тис. грн". Ситов сказав, що мінімальна оцінка, яку він може зробити, це 84 тис. грн, а різницю від 126 тис. грн слід віддати йому, але можна округлити суму. Кравцов заявив, що округлив суму до 40 тис. грн. Ситов сказав йому, щоб телефонував, коли буде готовий. Після цього Кравцов написав заяву в УБОЗ.

Фрунзенський районний суд Харкова визнав, що доказів провини Сітова недостатньо, і виправдав чиновника.