Кількість обстрілів Харкова суттєво зменшилась останнім часом. Про те, чому РФ стала рідше обстрілювати Харків С-300 та КАБами, в ефірі національного марафону пояснив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

Чубенко пов'язує це із успішними діями Збройних Сил України за допомогою високоточної західної зброї. Зокрема, ракетні системи М142 HIMARS дозволили вразити російську пускову установку С-300 разом із системами спостереження та радіолокації. 

Мобільні пускові установки ракетних комплексів С-300 несуть значну загрозу для Харківської області. Вони розгорталися, завдавали удару, а потім швидко змінювали позицію. Протидіяти атакам з цих систем було досить складно, оскільки збити балістичні ракети С-300 може лише зенітно-ракетний комплекс "Patriot". Однак використання "Петріотів" в регіоні ускладнюється близькістю до Росії.

За минулий тиждень, за даними Чубенка, на Харківщині від російських обстрілів загинуло близько десятка людей і близько 30 отримали поранення. При цьому протягом цього періоду по Харкову не прилітали ракети С-300, а удари КАБів в основному відбувалися по передмістю.

Експерт також зазначив, що російські літаки нині уникають застосовувати керовані авіаційні бомби безпосередньо по центру міста, скидаючи їх на околиці. Пілоти РФ збільшують радіус місць запуску, бо побоюються ураження від протиповітряних засобів України.

З кінця 2023 року Росія посилила обстріли Харкова. Окупанти гатили по центру міста, готелям, житловим будинкам, підприємствам, магазинам та енергетичній інфраструктурі.

З кінця березня 2024 року росіяни почали обстрілювати місто також вдосконаленими КАБами - УМПД-30. Місто майже щоденно зазнавало обстрілів. Під час травневого наступу російської армії на Вовчанськ та Липці РФ не припиняла обстрілів обласного центру. У червні у місті спостерігалося затишшя, але вчора, 9 червня, росіяни вдарили УМПД по Київському району міста. На щастя, обійшлося без жертв.