У Харківській області діяла злочинна група, яка заробляла мільйони на ухилянтах. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

З 24 лютого 2022 року в Україні діє військовий стан. Чоловіки віком від 18 до 60 років, придатні за станом здоров'я, можуть бути мобілізовані.

Злочинну схему організував голова однієї із міжрайонних медико-соціальних експертних комісій Харкова, який залучив 12 спільників. Серед них були його підлеглі, керівники різних медустанов регіону та посередники. У прокуратурі додали, що один із фігурантів обіймає посаду директора центру первинної медико-санітарної допомоги та є депутатом міськради у Харківській області.

На підставі фальшивих документів військово-лікарських комісій члени групи допомагали чоловікам уникнути призову: вони фальсифікували всю медичну документацію з історії "хвороби", у тому числі щодо перебування людини на стаціонарному лікуванні. Для цього фігуранти облаштували у власних будинках підпільні друкарні, де виготовляли підроблені довідки ВВК.

Організатор угоди забезпечував підготовку фіктивного рішення медико-соціальної експертної комісії щодо призначення групи інвалідності.

“Клієнти” навіть не приходили до медичного закладу, всю необхідну документацію про “інвалідність” вони отримували поштою чи посередниками. Це дозволяло їм знятись з військового обліку та виїхати за кордон.

Вартість таких послуг складала від 2 до 5 тисяч доларів США. Сума залежала від терміновості замовлення.

Встановлено, що за сприяння злочинної групи понад 400 осіб призовного віку змогли незаконно уникнути мобілізації.

Правоохоронці провели близько 90 обшуків за місцями роботи та проживання учасників злочинної групи та в їхніх автомобілях. Вони вилучили багато справ призовників, чернові записи, мобільні телефони та комп'ютерну техніку. Також виявлено 250 підроблених печаток і штампів та гроші на суму понад 500 тис. доларів США, майже 80 тис. євро, понад 1 млн грн (у сумі близько 25 млн грн), а також російські рублі. Гроші, ймовірно, отримані злочинним шляхом.

Затримані перебувають під вартою. Їм загрожує до 8 років позбавлення волі.