Харківський забудовник намагався нажитися на ремонті розбитої обстрілом будівлі наукової установи.

За даними прокуратури, у грудні 2022 року наукова установа та ФОП уклали договір щодо проведення ремонту будівлі, пошкодженої російськими обстрілами.

Підрядник вирішив на цьому заробити і вніс в акти приймання виконаних робіт завищену вартість матеріалів. Зокрема він вказав неправильні дані стосовно цегли і збільшив на папері ціну утеплювача, залізобетонного перекриття тощо.

У подальшому на підставі цих документів на рахунок підрядника було надлишково перераховано майже 500 тисяч гривень бюджетних коштів.

Підприємцю повідомлено про підозру в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому у великих розмірах, в умовах воєнного стану, та внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України). Підозрюваному загрожує ув’язнення до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю з конфіскацією майна.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. Також встановлюється повне коло осіб, причетних до оборудки.