В рамках чергового обміну військовополоненими, що відбувся 6 травня, Україна повернула 45 своїх громадян - захисників "Азовсталі", натомість віддавши трьох російських пілотів. У їх числі - Максим Криштоп, який навесні минулого року бомбив Харків. Про це у своєму Telegram повідомив військовий журналіст Андрій Цаплієнко.

Заступник командира 47-го авіаполку з Воронежа Максим Криштоп був одним з тих, хто в березні 2022 року скидав бомби на харківську телевежу. Також він бомбив Балаклію та Ізюм.

Літак з Криштопом збили навесні 2022 року, пілота взяли в полон. На прес-конференції в Києві Криштоп зізнався, що розумів: він скидає фугасні бомби не на військові об'єкти, а на житлові будинки. Тоді ж Криштоп попросив вибачення в українців і пообіцяв докласти всіх зусиль, щоб війна швидше закінчилася.

В Україні пілота засудили до 12 років в'язниці. За клопотанням офісу Генпрокурора в березні 2023-го суд звільнив Криштопа від покарання, щоб обміняти.

Ще два переданих РФ пілота - майор, командир ланки 159-го авіаполку в Карелії Сергій Малов і заступник командира 14-го авіаполку Сергій Косик з Курська. Останній, за інформацією Цаплієнка, теж бомбив Харків і Балаклію.