У Харківській області – найскладніша ситуація з електрикою. Про це заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

За його словами, масовані атаки військ РФ на українську енергосистему спричинили проблеми у низці регіонів України. Найскладніша ситуація – у Київській та Харківській областях. Тут крім графіків планових відключень доводиться застосовувати додаткові аварійні відключення, щоб збалансувати енергосистему.

"Ключове завдання "Укренерго" сьогодні – відремонтувати магістральні мережі у центральному та північному регіонах для того, щоб можна було передати туди необхідні обсяги електростанцій з інших регіонів", – каже Кудрицький.

Енергетики цілодобово працюють над тим, щоб відновити стабільне енергопостачання та сподіваються, що до кінця тижня зможуть змінити ситуацію у центральному та північному регіонах країни.

"Цього тижня нам доведеться ще попрацювати. Сподіваюся, що за відсутності нових ракетних обстрілів ми зможемо покращити ситуацію з енергопостачанням у центральному та північному регіонах України", - зазначив Кудрицький.

Як припускає Кудрицький, масові відключення електроенергії у Центральному (Київ, Київська, Чернігівська, Черкаська та Житомирська області) та Північному (Харківська, Сумська, Полтавська області) регіонах України триватимуть до кінця цього тижня. Якщо немає нових обстрілів, графіки відключень стануть комфортнішими.

"Ремонтні бригади працюють 24/7, щоб відновити пошкоджені мережі, але, як і місцева влада, енергетики розуміють всі сьогоднішні ризики і готуються до гірших сценаріїв, ймовірність яких залежить від інтенсивності ракетних обстрілів. Ми робимо все, щоб таких сценаріїв не допустити", – додав Кудрицький.

Виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук припустив, що в Україні аварійні відключення електроенергії триватимуть ще два тижні.

Протягом кількох місяців війська РФ завдають ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури, намагаючись припинити електропостачання в країні. З 10 жовтня такі ракетні удари мають системний та масований характер. Директор Центру досліджень енергетики EIR Center Олександр Харченко заявив, що близько 40% загальної інфраструктури та генеруючих потужностей енергетичної системи країни серйозно пошкоджено.

У всіх регіонах країни було введено графіки відключення світла. На Харківщині постійно мають місце як віялові, так і аварійні відключення електроенергії.