Які прилади споживають найбільше електроенергії та як допомогти енергесистемі, розповіли у "Харківобленерго".

Енергетики просять зменшити споживання електроенергії у години пік - з 7:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00. Бажано зменшити використання енергоємних побутових приладів.

Щоб скоротити витрати на енергоносії та зменшити навантаження на енергосистему в години пік і не тільки, необхідно змінити час використання найбільш енергоємних приладів. Знаючи скільки споживає прилад, можна скоригувати його використання.

Найбільше електроенергії споживають:

  • варильна поверхня - 7,5 кВт/год;
  • електрична духова шафа - 2,5-4 кВт/год;
  • електрична тепла підлога - 3,8 кВт/год;
  • сушильна машина - 3,2-3,4 кВт/год;
  • кондиціонер - 2,2-3,3 кВт/год;
  • пилосос - 1,4-2,5 кВт/год;
  • обігрівач масляний - 1,5-2,5 кВт/год;
  • бойлер - 1,5-2,5 кВт/год;
  • електрочайник - 1,5-2,4 кВт/год;
  • праска, фен - 1-2,4 кВт/год;
  • пральна машина - 1,8-2,3 кВт/год;
  • посудомийна машина - 0,8-1,9 кВт/год;
  • мікрохвильова піч - 0,7-1,2 кВт/год;
  • кавоварка - 1-1,2 кВт/год;
  • холодильник - до 1 кВт/год.

Як споживати електроенергію з мінімальним навантаженням на енергосистему

Обмежте у пікові ранкові та вечірні години використання електроприладів з "червоної" групи (пральна машина, праска, фен, електроплита, електрочайник, бойлер, обігрівач або кондиціонер).

Не використовуйте одночасно більше одного електроприладу з "червоної" групи.

Користуйтеся приладами з "жовтої" (посудомийна машина, тостер) та "червоної" груп по черзі, щоб вони не створювали надмірного навантаження на мережу.

"Зелена" група - найменш енергоємна, ці електроприлади безпечні для системи, і вмикати їх можна протягом дня (комп'ютер, ноутбук, телевізор, планшет, мобільний телефон, освітлення, холодильник).

Окрім того, ви можете:

  1. Обігрівачі та кондиціонери вмикати лише вночі, коли споживання електрики в країні відчутно зменшується.
  2. Перенести прання на більш пізній час. Для цього також можна скористатися функцією відкладеного прання, якщо така є.
  3. Прати на найнижчій температурі: наприклад, на 30 градусах замість 40 та 60. Використовувати більш швидкі режими прання.
  4. Набирати в електрочайник води на один раз.
  5. Вимикати світло, коли виходите з кімнати.
  6. Не залишати електроприлади увімкненими в режимі сну.
  7. Вмикати бойлер тільки тоді, коли треба помити посуд або прийняти душ.
  8. Використовувати сучасну побутову техніку та замінити всі лампочки в будинку на світлодіодні.
  9. За можливості варто зменшити використання енергоємних побутових приладів або вмикати їх не в години пікового навантаження.

На думку експертів, енергосистемі протипоказані суттєві навантаження. Коли споживачі ввечері не включають праску, обігрівач чи пральну машину, диспетчерський центр "Укренерго" бачить, що споживання зменшується. У цьому випадку потрібно вдаватися до віялових відключень.

До речі, до Харкова та області енергетики сьогодні повернули віялові відключення світла. Світло відключають з 7:00 до 21.00 по 12 чергах на три години. Графік із зазначенням вулиць - тут. 31 жовтня у нас скасували заплановані віялові відключення через ракетний обстріл, але не деякий час повернули аварійні - відключення не за графіком.

Проблеми з електропостачанням по всій Україні виникли через ракетні удари РФ по енергоінфроструктурі - знищуються електростанції, ТЕЦ та підстанції. Систематичні спроби зруйнувати енергосистему країни тривають понад місяць.

Після ракетного удару 11 вересня Харківська область на кілька годин залишилася без світла. Ворог обстрілював харківську ТЕЦ-5 й Зміївську ТЕС.

10 жовтня Україна пережила наймасовішу ракетну атаку після 24 лютого - першого дня вторгнення, Росія випустила понад 80 ракет. Значна частина була спрямована саме на об'єкти енергосистеми.