5 червня у Вовчанську ЗСУ знищили російського "Змія Горинича", якого ворог намагався використати для прокладання проходу у мінному полі. Про це повідомив речник ОТУ "Харків" Юрій Повх, пише "Суспільне".

УР-77 "Метеорит" або "Змій Горинич" - це радянська самохідна реактивна установка, призначена для розмінування. Створена на базі самохідної гаубиці 2С1 "Гвоздика". Серійно виготовляється з 1978 року.

Вона здатна створювати проходи в протитанкових мінних полях під час бою. Ширина проходу складає близько 6 метрів, а довжина - від 80 до 90 метрів. Боєкомплект установки складається з двох подовжених зарядів з твердопаливними буксирними ракетами. Одного заряду достатньо для створення проходу, тобто, одним боєкомплектом можна створити два проходи довжиною до 90 метрів.

Крім того, Повх розповів, що у той день було вражено багато цілей росіян: бліндажі, чотири пункти зберігання боєкомплекту, танки, броньовані машини, артилерію. Ворог втратив близько 170 осіб, з них п'ять військових РФ здалося у полон, а 25 втекли з позицій. Речник ОТУ "Харків" сказав, що в середньому за добу на Харківському напрямку російські війська втрачають один-два танки та кілька броньованих машин.

Також, за його даними, нещодавно на Харківському фронті був виставлений загороджувальний загін з військовослужбовців РФ підрозділу "Ахмат".

За даними розвідки, накопичення сил та засобів росіян, які б свідчили про масований наступ на Золочівський напрямок, наразі не зафіксовано.

Росіяни почали наступ на півночі Харкова 10 травня. Два основні напрямки наступу - на Вовчанськ та на Липці. ЗСУ не дали просунитися ворогу углиб Вовчанська. Наразі населений пункт зруйнований на 90%, там тривають вуличні бої.

Станом на 2 червня повідомлялося, що українські підрозділи контролюють близько 70% Вовчанська. Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський назвав основним завданням української армії у Вовчанську стримання противника, завдання йому максимальної шкоди та поступове звільнення території.