Житель Харківської області знайшов у лісі патрони та ящик із гранатами. Небезпечну знахідку свідомий громадянин здав правоохоронцям. Про це повідомили Поліцейські офіцери громад у Харківській області.

До поліцейського офіцера Золочівської громади звернувся 60-річний мешканець селища Калинове, який повідомив, що він хоче добровільно видати боєприпаси.

Чоловік розповів, що приблизно місяць тому у лісосмузі біля селища він знайшов склад із боєприпасами:

  • 169 набоїв калібру 12,7 мм;
  • дві кумулятивні гранати;
  • одну гранату РПГ-7;
  • ящик із 52 гранатами ПОГ.

Щоб боєприпаси не потрапили до рук дітей та невідомих громадян, чоловік забрав їх додому, а потім передав поліцейським.

З 1 листопада у Харківській області розпочався місячник добровільної здачі незареєстрованої зброї та боєприпасів. Адреси та телефони, за якими можна звертатися громадянам, які незаконно володіють зброєю, – тут.

Носіння, зберігання, придбання, передача або збут вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу є кримінальним злочином, який карається за ст. 263 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі терміном від 3 до 7 років.

Але в поліції повідомляють, що громадяни, які добровільно здають зброю та боєприпаси, звільняються від кримінальної відповідальності.

Прикладом безвідповідального поводження з боєприпасами може бути НП у селі Федорівка в районі Лозової. 29 жовтня місцевий мешканець приніс додому боєприпас. На подвір'ї будинку боєприпас вибухнув. Загинули чоловік, його дружина та 4-річна дитина.