Харківську область атакує сарана. Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.

Масове розмноження сарани виявлено на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району.

На заселеній сараною площі середня чисельність цих комах становила 30-40 штук на кв. метр, максимальна - понад 80 штук на кв. метр.

Планується запровадити особливий режим для захисту рослин на території селищної ради та знищення небезпечного шкідника. Керівники підприємств мають обстежити посіви сільськогосподарських культур та інших рослин, щоб встановити наявність чи відсутність сарани. Особливу увагу необхідно приділити неораним землям, багаторічним травам і пасовищам поблизу посівів сільськохкультур.

Ліквідацію осередків сарани рекомендовано проводити препаратами, зареєстрованими до використання в Україні. Роботи проводити краще вранці та ввечері, коли комахи перебувають на рослинах. 

Під час і після застосування препаратів проти сарани заборонено випасати худобу та птицю.

У разі появи сарани на присадибних ділянках місцевим жителям рекомендується винищувати її за допомогою побутових засобів для захисту рослин, які дозволені для роздрібного продажу.

Сарана - це кілька видів комах родини саранчових. Ці комахи здатні утворювати великі зграї чисельністю до сотень мільйонів особин і мігрувати на значні відстані. Довжина тіла сарани коливається від 1 см у лугової сарани до 10 см у пустельної сарани. Сарана живе від 8 місяців до 2 років. Ця комаха здатна завдати значної шкоди рослинництву.