Після початку наступу на Харківському напрямку війська РФ зазнають рекордних втрат. Про це повідомив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Російські війська перейшли в наступ на півночі Харківської області 10 травня. За оцінкою Коваленка, це була недостатньо підготовлена рейдова операція. При цьому на решті ділянок фронту інтенсивність боїв не знизилася, а зростала, особливо - на Покровському і Краматорському напрямках. Це призвело до різкого зростання втрат російських військ. 

Коваленко повідомив, що в травні росіяни на всіх напрямках втратили 38 940 осіб. Це рекордний показник втрат особового складу російських військ за весь час від початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року.

"Травневий абсолютний рекорд зумовлений тим, що до двох епіцентрів зіткнень - Часів Яр і Покровський напрямок (північний захід Авдіївки) - додалася харківська м'ясорубка. Вона настільки перемолола російське угруповання, що без будь яких істотних результатів рейду окупанти дуже швидко взяли оперативну паузу для поповнення ресурсів", - заявив Коваленко.

Попередній рекорд російських втрат було зафіксовано в грудні 2023 року - під час боїв за Авдіївку. Тоді війська РФ втратили 29 970 осіб.

Крім втрат у живій силі, РФ у травні зазнала значних втрат у техніці:

  • 1 160 одиниць ствольної артилерії (рекорд за весь період повномасштабної війни);
  • 428 танків (другий місячний показник за весь період повномасштабної війни);
  • 880 бойових броньованих машин (другий показник за час повномасштабної війни; більше було тільки в березні 2022-го - 889).

Значні втрати росіян в артилерії Коваленко пов'язує з тим, що ЗСУ поповнили запаси артилерійських боєприпасів і відновили контрбатарейну боротьбу.

"Зазначу, що ми ще не отримуємо повною мірою обіцяні обсяги артилерійських боєприпасів і артсистем, тому справжня м'ясорубка російських окупантів чекає ще попереду", - заявив Коваленко.

Також він повідомив, що втрати танків у РФ у травні - вищі за ту кількість, яку росіяни можуть щомісяця відправляти на фронт. За даними Коваленка, росіяни можуть постачати в зону бойових дій 350-400 танків. Це переважно відновлені та за можливості модернізовані після зберігання машини, а також пошкоджені в боях і відновлені. Нові танки Т-90, за даними Коваленка, становлять вкрай малу частину.