Дві птахофабрики відновлюють у Харківській області, йдеться про Богодухівську та Старовірівську. Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповів власник агрохолдингу "UkrLandFarming" Олег Бахматюк.

"Зараз ми відновлюємо Бровари, Макарів та птахофабрики у Харківській області. Думаємо про посадку поголів'я, відновлюємо інкубаційний процес у Макаріві. Там усі відремонтували, інкубатор насамперед. На це потрібні великі оборотні кошти", - зазначив Бахматюк.

І Богодухівська, і Старовірівська птахофабрики опинилися у складному становищі під час війни. Богодухівська розташована в Дергачівському районі, який з першого дня вторгнення зазнав масованих обстрілів. Старовірівській не пощастило опинитися на тимчасово окупованих територіях, вона розташована біля Шевченкового Куп'янського району. В UkrLandFarming у березні розповідали, що Богодухівська птахофабрика залишилася без можливості годувати птицю та вивозити готову продукцію. Це призвело до вимирання птиці та неможливості її утилізації, як і утилізації складських запасів яєць.

За словами Бахматюка, є кілька факторів, які вплинули на різкий зліт цін на яйця. По-перше, це сезонність. У період, коли у ринку є ​​надлишок яєць, виробництво йде у збиток, а наступний період – у прибуток. Виробник повинен перекривати збиткові періоди, щоби через рік виходити в дохід.

"По-друге, поголів'я старіє. Коли наш інкубатор у Макарові Київської області був на окупованій території, ти не можеш завести батьківське поголів'я та інкубувати яйце. Відповідно йде старіння поголів'я. Курка вмирає, а її продуктивність залежить від віку. Якщо не відновити поголів'я, то наступного року станеться ще більша катастрофа. Яєць не буде", - сказав власник агрохолдингу.

Він заявив, що вони поставили за мету відновити виробництво 50 мільйонів яєць на місяць зі 100 мільйонів втрачених, і зараз над цим активно працюють. У Міністерстві аграрної політики та продовольства нещодавно повідомили, що закупівельні ціни на тендерах на курячі яйця стабілізувалися як у Харківській області, так і по всій Україні. Зростання цін і справді змушувало українців каже "про яйця не прості, а золоті". Якщо на початку літа акційні яйця можна було купити за 11-12 гривень за десяток, то до кінця жовтня десяток у середньому по країні коштував до 62,01 грн, але в супермаркетах покупці відзначали ціни й у 70-80 гривень за десяток. За прогнозами спеціалістів, буде ще одне подорожчання яєць – до грудня. Домашні кури взимку можуть погано нестись. На спеціалізованих птахофабриках все автоматизовано, але головне, щоб були корми та енергія для опалення.