1 червня в Новобаварському районі Харкова бійці ДСНС і правоохоронці завершили рятувальну операцію в 5-поверховому житловому будинку, частково зруйнованому російським обстрілом.

За даними начальника Слідчого управління обласної поліції Сергія Болвінова, по Новобаварському району завдали п'ять ударів ракетами С-300 і С-400. 

Поліцейський повідомив деякі деталі обстрілу і рятувальної операції.

Обстріл почався 30 травня близько опівночі. Перша ракета зруйнувала магазин, друга - знищила майже цілий під'їзд житлової п'ятиповерхівки. Одразу встановили двох загиблих - жінку та чоловіка.

Після влучання у п'ятиповерхівку росіяни продовжили обстріл цього району: поцілили у швейний цех, де загинув охоронець. Останні дві ракети прилетіли поблизу цього цеху, впали на вулиці та в лісосмузі неподалік.

Один чоловік розшукував 29-річного сина, який під час удару був удома, у квартирі на останньому поверсі. На жаль, він загинув - уже вранці з-під завалів дістали його тіло.

Ще одне тіло знайшли на місці ракетного удару. Ця жінка прийшла провідати свою маму і залишилася на ніч. Їй було 39 років. Мати загиблої жила якраз на п'ятому поверсі, який був повністю зруйнований. Коли вдарила ракета, жінку просто викинуло на вулицю, вона відлетіла на кілька десятків метрів і вдарилася в стіну сусіднього будинку. Її матір вибуховою хвилею теж винесло у двір, там її знайшли вранці. У морзі загиблу впізнав чоловік. Доньку, яка залишилася ночувати, рідні тривалий час упізнати не могли, бо в неї були дуже серйозні ушкодження. Довелося брати зразки ДНК.

У ніч на 1 червня знайшли тіло 86-річної жінки. Її впізнала донька Валентина. Вони жили разом на четвертому поверсі. Донька в момент удару дивом врятувалася - вийшла на кухню попити води і вижила. Коли ракета вдарила в під'їзд, вона впала на підлогу і змогла виповзти в під'їзд.

1 червня вранці дістали з-під завалів ще одне тіло людини. Для ідентифікації також довелося брати пробу ДНК.

Також сьогодні знайшли тіло жінки, яку шукали понад добу. Вона під час обстрілу була вдома з донькою та зятем. 42-річного зятя дістали з-під завалів ще напередодні. Дочка врятувалася. Після першого удару вибило шибки, і вона пішла в коридор замітати осколки. Чоловік залишився в кімнаті й загинув. Мати хотіла допомогти прибрати уламки і вийшла на балкон за віником. У цей час пролунав наступний вибух. Її тіло знайшли на вулиці, біля будинку. Це була дев'ята жертва обстрілу.

Загалом загинули 9 осіб, 25 дістали поранення.