Міністерство внутрішніх справ щодня відслідковує всі повідомлення в пресі та інтернеті про порушення прав людини у міліції. За кожним таким повідомленням проводиться перевірка. Про це 22 вересня під час відеоконференції в прямому ефірі повідомив міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов.

За його словами, половина таких повідомлень виявляється наклепом на міліціонерів. "Харківська правозахисна група не так давно поширила заяву про те, що в Україні близько 800 тис.осіб. постраждали за рік від порушення прав людини у міліції. Це абсолютно надумана цифра, взята зі стелі. І навколо неї роздувається ажіотаж. Я вам скажу, що за кожним фактом протиправних дій з боку співробітників міліції ми будемо приймати найжорсткіші заходи", - заявив А.Могильов.

За його словами, інститут громадських помічників міністра внутрішніх справ з прав людини, який працював при міністрі Юрії Луценку, був розформований саме тому, що всі порушення прав людини і так відслідковуються в міліції, і помічники міністра фактично дублювали те, що виконували співробітники міліції. Крім того, на їхню роботу витрачалися бюджетні кошти. Міністр також зазначив, що помічниками міністра влаштовувалися працювати не завжди чесно, часом різні сумнівні особи.

Довідка "SQ". Як повідомив журналістам співголова Харківської правозахисної групи (ХПГ) Євген Захаров, за минулі півроку до ХПГ надійшло 53 заяви громадян про тортури в міліції і 38 заяв про жорстоке поводження в міліції. Усього за минулі півроку ХПГ зареєструвала близько 1,5 тис. скарг на незаконні дії міліції. Близько 75% потерпілих від незаконних дій міліції бояться кудись скаржитися, відзначив Є.Захаров. Він також заявив, що прокуратура недостатньо ефективно розслідує такі заяви.

За даними українських правозахисників, від міліцейського насильства в Україні у 2010 р. постраждало приблизно 790 тис. осіб (у 2009 р. - 604 тис.). Кожні 40 секунд у міліції відбувається акт незаконного насильства. У 2010 р. в установах правоохоронних органів в Україні загинула 51 людина, у 2009 р. - 23 особи. З початку 2011 р. у міліції загинуло 26 осіб, 11 з них покінчили з собою.