У харківські магазини могли потрапити небезпечні для здоров'я авокадо. Держпродспоживслужба в Харківській області
Виробник авокадо: компанія Agro San Jacinto S.A.C.
Якщо цей товар опиниться в обігу, оператори ринку зобов'язані повідомити Держпродспоживслужбу безпосередньо або електронною поштою: gudpss@kh-consumer.gov.ua.
Чим небезпечний кадмій у харчових продуктах?
Кадмій - це важкий метал, який може бути присутнім у невеликих кількостях у навколишньому середовищі, включно з ґрунтом, водою і повітрям, а також може потрапляти в харчові продукти.
90% кадмію, що надходить в організм людини, потрапляє з харчовими продуктами. Добове надходження кадмію зазвичай становить від 0,01-0,035 міліграма. В основних харчових продуктах вміст кадмію регламентовано на рівні від 0,05 до 0,2 мг/кг.
Підвищений вміст кадмію в продуктах може бути небезпечним для людини:
- кадмій є високотоксичною речовиною, його тривалий або підвищений вплив на організм людини може спричинити різноманітні проблеми зі здоров'ям, включно з ушкодженням нирок, кісток, легенів та інших органів;
- кадмій має властивість накопичується в організмі з часом, і це може призвести до наростання токсичного впливу;
- однією з найсерйозніших проблем, пов'язаних із вживанням продуктів, що містять кадмій, є пошкодження нирок: кадмій може спричинити хронічне захворювання нирок, призвести до хронічної ниркової недостатності;
- довгостроковий вплив кадмію може сприяти розвитку остеопорозу, цей метал може впливати на кісткову тканину і порушувати обмін кальцію;
- у дітей кадмій може мати негативний вплив на нормальний розвиток, включно з розвитком кісток і нервової системи.