У Харкові може з'явитися небезпечний рис із підвищеним рівнем кадмію. Обласна Держпродспоживслужба
Виробник: Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Італія.
Оператори ринку при виявленні цього рису зобов'язані звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області (електронна адреса: gudpss@kh-consumer.gov.ua) або до структурних підрозділів служби.
Кадмій – м'який ковкий тягучий метал сріблясто-білого кольору. Він міститься в деяких продуктах: рибі, птиці, свинині, білому хлібі, маргарині, капусті, огірках, петрушці, селери, квасолі, рисі. До кожного продукту існують норми вмісту кадмію. У рисі це 0,06 міліграма на кілограм. Ця частка надто мала. Якщо кілограм рису поділити приблизно на 17 мільйонів частин, то одна з них буде кадмієм.
Кадмій є токсичним металом, який може накопичуватися в організмі та викликати різні захворювання.
Рис вважається основним джерелом кадмію в їжі, особливо вирощений на забруднених ґрунтах. Підвищений рівень кадмію в цьому продукті може бути небезпечним для здоров'я людини, якщо вживати його у великій кількості протягом тривалого часу.
При постійному вживанні рису з високим рівнем кадмію можливі такі наслідки:
- накопичення кадмію у нирках, що веде до хронічної ниркової недостатності;
- розвиток остеопорозу та пошкодження кісток;
- збільшення ризику розвитку раку сечового міхура, легень та інших органів;
- погіршення стану шкіри;
- розлад нервової системи;
- порушення роботи серця.