На Харківщині на звільнених територіях знайшли 765 тіл загиблих. Як розповів в ефірі національного телемарафону міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, 453 тіла ідентифіковано.

За словами міністра, складність ідентифікації полягає у проведенні ДНК-аналізу. Візуально встановити подібність майже неможливо, тому відбирають зразки ДНК тіл, беруть зразки у родичів, які звертаються до поліції, і порівнюють. Особа ідентифікована, коли є збіг за базою.

Але багато хто не звертається з питання ідентифікації, оскільки евакуювалися і не знають, де можуть перебувати їхні родичі. Якщо загиблого не вдається ідентифікувати, його ховають, попередньо відібравши зразок ДНК. Коли звертаються родичі та відбувається ідентифікація, людину перепоховають там, де вкажуть рідні.

"Зараз черга на ДНК-експертизу розписана на два місяці наперед", - зазначив Монастирський.

Як розповів начальник поліції Харківської області Володимир Тимошко, у регіоні станом на 20 жовтня розшукується 951 людина.

"Окремий напрямок роботи - безвісти зниклі. Ми вносимо дані до реєстру, як тільки людина заявила, що немає зв'язку зі зниклим, - і починаємо роботу. На щастя, встановлюємо місцезнаходження багатьох відразу. Але є багато випадків, коли відомо, що люди загинули. З 24 лютого знайшли живими 363 особи, мертвими - 45 осіб", - розповів Тимошко.

Наприкінці серпня на допомогу харківським судовим експертам прибула мобільна ДНК-лабораторія, щоб медики могли швидко ідентифікувати тіла загиблих та провести аналіз будь-яких біологічних матеріалів, виявлених на місцях злочинів. Автомобіль MERCEDES із встановленою на шасі лабораторною та холодильною камерою надали французи.

А в Ізюмі Харківської області - катастрофічна ситуація у морзі: він просто завалений тілами вбитих, бо там нема кому працювати. Як розповіла журналістка Катерина Ліхогляд, саме приміщення не обладнане для зберігання тіл.

Там труднощі не лише із приміщенням та обладнанням: проблема ще й у тому, що немає працівників. Одного співробітника вбили окупанти; ще один, паталогоанатом, працювати не виходить. У морзі залишилася лише лаборантка. Міська лікарня зверталася до області за допомогою, за словами директора Департаменту охорони здоров'я Максима Хаустова, за допомогою Червоного Хреста надано рефрижератора для перевезення тіл, також вирішується і кадрова проблема. У вирішенні питання залучено військових й Нацполіцію.