Суд не дав відібрати за борги квартиру у зниклого безвісти військового, повідомили в Лозівському міськрайонному суді. 

Під час розгляду справи було встановлено, що боржник воював і зник безвісти під час виконання бойового завдання в лютому 2023 року в районі населеного пункту Благодатне Донецької області. Також у квартирі була зареєстрована малолітня дитина військового. 

Виконавець вказував, що це не є перешкодою для реалізації квартири в рахунок сплати боргу. Але суд із цим не погодився.

"Суду складно уявити, що Закон України "Про виконавче провадження" припускає можливість того, що поки військовослужбовець захищає територіальну цілісність держави Україна під час повномасштабної військової агресії, держава Україна в особі своїх органів (органу опіки та піклування або суду) надала б дозвіл на звернення стягнення (продаж) на його квартиру, у якій зареєстрована малолітня донька цього військовослужбовця", - йдеться в повідомленні.

Примусовий продаж житла військового в той час, як він захищає територіальну цілісність держави, за висновком суду, є незаконним і несправедливим.

Суд направив на адресу Міністерства юстиції України та Міністерства оборони України окрему ухвалу. Для унеможливлення подібних ситуацій в інших виконавчих провадженнях, суд зобов'язав міністерства у 30-денний строк усунути недоліки у зазначеній сфері.

Окремо запропоновано Міністерству юстиції вирішити, чи є підстави для притягнення до дисциплінарної відповідальності приватного виконавця.