У Харкові відновлять будинок, який пережив понад 20 прильотів. Мова про дев'ятиповерхівку на вулиці Метробудівників на Північній Салтівці, пише "Суспільне".

Житловий будинок потрапив під обстріл у перший день повномасштабного вторгнення. Один із мешканців підрахував, що за час війни у будинк було 21 влучення.

Зараз у цій багатоповерхівці ніхто не мешкає. Люди приїжджають лише для того, щоб забрати вцілілі речі.

Тетяна Гуріна, яка проживала в будинку близько 20 років, розповіла, що стіну в її вітальні зруйнували дві російські ракети. Приліт був у ніч із 10 на 11 квітня. У квартирі ніхто вже не жив – господарі переїхали до села. У вітальні було багато книг та посуду.

Наразі ведеться підготовка до відновлення будинку. Працюють рятувальники та комунальники. Жителі, які залишилися в Харкові, допомагають упорядковувати прибудинкову територію.

Рятувальник Ігор Осьмачко пояснив, що ведеться розбір розбитих конструкцій, ставляться металеві розпірки, щоб уберегти будинок від руйнування та гарантувати безпеку робітників, які розпочнуть відновлення. За його словами, завершити розбір пошкоджених конструкцій у ДСНС планують протягом двох днів. Після цього за справу можуть братися будівельники.

37864cd9c533c0eea5a02e7c96a6686632f786d92ae70788 714f5edda58869cf ff46bd64dbe703ed

Північна Салтівка – найбільш постраждалий від обстрілів житловий масив у місті. З розбитих обстрілами 500 будівель, що не підлягають відновленню, близько 300 знаходиться саме там.

Загалом збитки, завдані місту, за даними мера Ігоря Терехова, становлять близько 9 млрд грн. Без житла внаслідок війни залишилося 150 тисяч людей. Російськими обстрілами пошкоджено 109 шкіл, 110 дитячих садків, 53 медустанови.

Однак ще до завершення війни місто почало підготовку до відновлення. Команда спеціалістів під керівництвом британського архітектора Нормана Фостера розробляє новий генеральний план Харкова. Крім створення наукового парку, IT-кластера та зелених зон, план включає і реконструкцію постраждалих від обстрілів житлових будинків.