Благодійний проект "Fumi Caffe" у Харкові, що безкоштовно годував містян на Салтівці, опинився під загрозою закриття через конфлікт між його засновниками. 76-річний японський волонтер Фумінорі Цучіко звинуватив свою українську партнерку Наталію Грама у шахрайстві та незаконному використанні його імені для збору коштів.

"Fumi Caffe" розташоване неподалік від станції метро "Героїв праці". Воно працює з 2022 року. Для роботи закладу Фумінорі найняв робітників. Одна з них, керівниця "Благодійного фонду Фумі" та директорка кафе, на ім'я Натали Грама, мала доступ до банківської картки японця.

Конфлікт загострився на початку червня, коли Фумінорі, повернувшись з поїздки до Японії, виявив, що за його відсутності було організовано збір коштів на функціонування кафе. Він стверджує, що Наталія Грама використовувала пожертви на особисті потреби. В чеках, які оприлюднив японець, є айфон, сигарети та новий ноутбук. Сама Наталія натомість звинувачує пана Цучіко.

Аби розібратися у ситуації, 25 червня харківське видання "Накипіло" запросило пані Наталію та Фумінорі Цучіко на пресконференцію. На ній обидві сторони конфлікту виклали свою версію подій.

Наталія Грама пояснила, що була змушена шукати додаткове фінансування через раптовий від'їзд Фумінорі до Японії у квітні 2024 року. За її словами, це призвело до фінансових труднощів, включаючи затримки з виплатами зарплат працівникам та оплатою оренди.

На Фейсбук-сторінці жінки є лише один допис про ніби-то неповагу японця до ЗСУ. За  її словами він викинув нагороди, які привезли йому військові. Сам Фумінорі це заперечує.

За його словами, весь травень 2024 року він дійсно провів у Японії, начебто намагаючись зняти кошти з рахунку Patreon, чого він не міг зробити в Україні як нерезидент. В свою чергу, він розповів, що Наталія збиралася перенести кафе до Києва та перевезти туди персонал. Також він додав, що після того, як чоловік Наталії зазнав поранення під Бахмутом та демобілізувався, жінка стала витрачати гроші, які донатили у фонд, на лікування чоловіка.

Зараз Фумінорі та його адвокат подали позов до суду щодо шахрайства. Також волонтер збирається відкрити нове кафе біля станції метро "Студентська", а також дитячу бібліотеку в Харкові.

За словами Наталії, вона збирається продовжувати роботу на старому місці. Вона буде перезапускати заклад під назвою "Добра їжа".

Хто такий Фумінорі Цучіко

75-річний Фумінорі Цучіко, вийшовши на пенсію, вирішив подорожувати світом.

Повномасштабне вторгнення РФ проти України почалося, коли чоловік був у Польщі, тоді він прийняв рішення вирушити до Харкова. Під час активних бойових дій Фумінорі жив разом з харків'янами в метро. Він купував та роздавав продуктові набори, а також розважав дітей. Згодом волонтер вирішив продати свій будинок в Японії та переїхати на Салтівку в Харкові.

У серпні 2023 року президент Володимир Зеленський вручив японському волонтеру нагороду "Національна легенда України".

Фото: "Люк-медіа"