Жителі Ковшарівки та Куп'янська-Вузлового опинилися у зоні підвищеної небезпеки, і їхня евакуація зараз неможлива. Про це повідомили у Куп'янській міськраді з посиланням на депутата Вадима Крохмаля.

У цій частині Харківської області українські сили оборони завершують розгром російських окупантів, який розпочався на початку вересня. Районний центр Куп'янськ, який перебував в окупації з 27 лютого 2022 року, було звільнено під час Харківської наступальної операції ЗСУ. Під окупацією залишається частина території регіону на східному березі річки Оскол.

Куп'янськ-Вузловий, у якому виникли проблеми з евакуацією мирних жителів, не слід плутати з Куп'янськом. Це окремий населений пункт, селище міського типу, що розташоване на півночі від райцентру. До повномасштабного вторгнення у селищі проживало приблизно 8,5 тисячі осіб.

Ківшарівка (довоєнне населення – 18,5 тис. жителів) – селище, розташоване на північ від Куп'янська-Вузлового.

“В даний час здійснити евакуацію їх (мирних жителів – SQ) немає фізичної можливості. Навіть мінімальні гарантії безпеки для тих, хто може здійснити це, не може надати ніхто”, - заявив Вадим Крохмаль.

За даними депутата, складено списки осіб, які підлягають евакуації. За першої нагоди мешканців зазначених населених пунктів буде евакуйовано.

Там, де є можливість, евакуація мирного населення з раніше окупованих територій проводиться. За даними віце-прем'єр-міністра Ірини Верещук, після звільнення Харківщини з області евакуювалися понад 10 тисяч людей.

Гуманітарна ситуація в районі Куп'янська залишається надзвичайно складною. Навіть мешканці звільненого Куп'янська продовжують страждати від воєнних дій. 20 вересня війська РФ обстріляли Куп'янськ: загинули дві людини, дитина отримала серйозні поранення. 21 вересня місто знову потрапило під обстріл. Постраждали 13-річна дитина та четверо дорослих. 22 вересня співробітники Куп'янської окружної прокуратури Харківської області разом із поліцейськими під час огляду міста виявили парашутні бетонобійні авіабомби ФАБ-500. Вага бойового заряду однієї бомби досягає півтонни.

Після себе окупанти залишили у Куп'янську декорації для постапокалістичних трилерів – розбиті будинки та автомобілі, знищену інфраструктуру. Харківська правозахисна група зібрала свідоцтва про масові репресії проти мирних жителів окупаційною владою. Сотні людей утримувалися в ув'язненні в нелюдських умовах, зазнавали найжорстокіших тортур і приниження.

Бої за визволення Куп'янського району продовжуються. Українським силам оборони вдалося захопити плацдарми на східному березі річки Оскол. Це створює передумови і для завершення звільнення Харківщини, і для продовження настання ЗСУ на півночі сусідньої Луганської області.