Харків'ян попереджають про небезпечний арахіс. За інформацією Держпродспоживслужби, до відомства надійшла інформація про перевищення допустимого рівня афлатоксинів в арахісі, який експортується до України (компанія "Ласощі Юкрейн") із Єгипту через Польщу.
Афлатоксини - це те, що виділяють деякі види цвілевих грибів роду Aspergillus. Візуально виглядають як білі нитки, а дозріваючи, можуть змінити колір. Часто їх джерелом є:
- горіхи;
- зерно кукурудзи, проса, рису, пшениці та ячменю;
- спеції (різні види перцю та мускатний горіх);
- боби какао й кава.
Афлатоксини можуть виявитися в молоці, м'ясі, яйцях.
Вони небезпечні для людини і можуть спричинити рак печінки та легень, набряк легень, зниження ваги.
Дієтологи стверджують, що з арахісом взагалі потрібно бути обережним: можна з'їдати не більше жмені на день сушеного горіха або дві ложки арахісової пасти. Він калорійний та алергенний.
У разі виявлення небезпечного арахісу оператори ринку зобов'язані звернутись до структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області.
Напередодні харків'ян попереджали про небезпечне печиво, виготовлене в Румунії: у ньому було виявлено високий вміст акриламіду.