В Ізюмі Харківської області морг завалений тілами вбитих, працювати там нема кому. Як розповіла Громадському радіо журналістка Катерина Ліхогляд, там нема кому працювати, а саме приміщення не обладнане для зберігання тіл.

Про те, що у морзі катастрофа, журналістці повідомили місцеві волонтери. Приїхавши на місце, вона побачила відкриту стару будівлю, куди увійти може будь-хто, і тіла.

"Тіла лежать на підлозі, на каталках. Запах такий, що навіть не знаючи, що там морг здогадатися про це легко. Щоб туди зайти ми одягли маски, на голови натягнули светри. Більше хвилини у морзі витримати не змогли", - розповіла Катерина Лихогляд.

За її словами, проблему з моргом в Ізюмі підтвердили медики місцевої міської лікарні. Там труднощі не лише із приміщенням та обладнанням: проблема ще й у тому, що немає працівників. Одного співробітника вбили окупанти; ще один, паталогоанатом, працювати не виходить. У морзі залишилася лише лаборантка, яка займається паперовою роботою.

Лікарня зверталася до області за допомогою. Журналістка зазначила, що спілкувалася з представником облздорову, і він повідомив, що "немає такої великої кількості бажаючих направити лікарів до Ізюму".

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Максима Хаустова за допомогою Червоного Хреста надано рефрижератор для перевезення тіл, вирішується й кадрова проблема. До вирішення цього питання також залучені військові та Національна поліція.

15 вересня в Ізюмі було виявлено масове поховання людей, які загинули під час бойових дій та окупації. Пізніше голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що з могил було вилучено 436 тіл. З них 415 - тіла мирних громадян, у тому числі п'ятеро дітей. Жахливі кадри з Ізюму як докази звірств армії РФ побачив увесь світ.

За інформацією прокурора Харківської області Олександра Фільчакова, внаслідок війни загинули щонайменше 1500 мирних жителів області, з них 76 – діти. Через окупацію та військові дії вбитих та померлих не завжди вдавалося поховати на цвинтарі: тоді людей ховали прямо у дворах будинків. Так, у Малій Рогані під Харковом під час обстрілу загинула 72-річна місцева мешканка. Жінку було поранено 14 березня, від отриманих травм наступного дня вона померла. Через постійні обстріли села жінку довелося поховати у дворі будинку.