Представники Служби безпеки України викрили двох коригувальників з Харківщині, які зливали ворогу дані про ЗСУ. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Однією із інформаторок була 35-річна контрактниця військової частини, що дислокується у Харківській області. Жінку завербували через Telegram-канали: на неї вийшов представник російських спецслужб, який видавав себе за «пересічного» громадянина і запропонував близькі стосунки.

Перебуваючи на посаді радіотелеграфістки, вона використовувала своє службове становище, щоб збирати локації Сил оборони у Харкові та прилеглих територіях. Також жінка самостійно обходила місто, де приховано фіксувала розташування ЗСУ.

Ще одним фігурантом виявився 32-річний блогер з Куп’янського району. За даними Харківської обласної прокуратури, він адміністрував проросійський Telegram-канал, де викладав геолокації українських військ поблизу прифронтового райцентру та закликав підписників долучатися до поширення інформації про місця базування та переміщення Сил оборони на Куп’янському напрямку. Ця інформація була необхідна ворогу для здійснення прориву та окупації населених пунктів Купʼянського району.

Під час обшуків у затриманих вилучено мобільні телефони із доказами противправної діяльності на користь ворога. Фігурантам повідомили про підозру у поширенні інформації про позиції ЗСУ (чч. 2, 3 ст. 114-2 КК України). Їм загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі. Наразі зловмисники - під вартою без права внесення застави.